Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe kan ik het beste mijn sterling silver sieraden onderhouden?

Sterling silver is een prachtig en duurzaam edelmetaal ,wat vooral wordt gebruikt voor het vervaardigen van o.a. sieraden . Het is echter wel belangrijk om sterling silver goed te onderhouden, zodat het jarenlang mooi blijft. In dit artikel geven we antwoord op de vraag: Hoe kan ik  het beste mijn  sterling silver sieraden onderhouden.

Wat is Sterling Silver?


Sterling silver bestaat uit 92.5 % zuiver zilver en 7.5 % koper en wordt voornamelijk gebruikt voor de vervaardiging van sieraden .De verhouding 92,5% zuiver zilver en 7,5% is noodzakelijk , omdat dan het zilver voor de zilversmid gemakkelijker bewerkbaar  is en het product ook steviger maakt, omdat puur zilver zeer broos is. Hoewel sterling silver steviger is dan puur zilver, is het wel gevoelig voor oxidatie en kan het zwart uitslaan, wanneer het wordt blootgesteld aan de buitenlucht en vocht . Om oxidatie te voorkomen, is het belangrijk om sterling zilver goed te onderhouden en te bewaren op een droge en donkere plek, zoals in een sieradendoos, dan blijft het zilver mooi  voor lange tijd ,zonder gepoetst te moeten worden.
Ook kan zilver zwart uitslaan , door uw transpirerende huid,
dan is het zilver poetsen de enige manier om  de aanslag te verwijderen.

Hoe houd ik mijn sterling silver sieraden mooi:

 1. Verwijder vingerafdrukken en vlekken regelmatig
  Sterling silver kan gemakkelijk vingerafdrukken en vlekken opdoen, vooral als je het vaak draagt. Om deze vlekken te verwijderen, kun je een zachte doek gebruiken om het zilver af te nemen en de vlekken weg te vegen.
 2. Gebruik een zilverpoetsmiddel
  Er zijn speciaal ontworpen zilverpoetsmiddelen verkrijgbaar die helpen om vlekken, oxidatie en doffe plekken op sterling silver sieraden te verwijderen. Gebruik dit middel volgens de aanwijzingen op de verpakking om het zilver te reinigen en te polijsten.
 3. Bewaar uw sterling silver sieraden op een droge en donkere plek , als u ze niet draagt.
  Om te voorkomen dat sterling silver oxideert, is het belangrijk om het op een droge en donkere plek te bewaren. Bewaar het bijvoorbeeld in een afgesloten sieradendoos, zo blijft het zilver mooi en glanzend.
 4. Vermijd het dragen van uw sterling silver sieraad tijdens het sporten of het doen van zware huishoudelijke taken
  Sterling silver is stevig, maar het kan wel beschadigd raken als het blootgesteld wordt aan extreme omstandigheden. Probeer het daarom niet te dragen tijdens het sporten of het doen van huishoudelijke taken met het gebruik van schoonmaakmiddelen, om te voorkomen dat het beschadigd raakt of verkleurd raakt.
 5. Laat uw sterling silver sieraden professioneel reinigen als het echt vuil is.
  Als je sterling silver sieraad echt vuil is en niet meer goed schoon te krijgen is met een zilverpoetsmiddel, kun je het laten reinigen door een professional, denk aan bijvoorbeeld een zilversmid bij u in de buurt. Zij hebben de juiste middelen en technieken om het zilver grondig te reinigen en te polijsten.

Samengevat

Sterling silver sieraden kunnen wel verkleuren of verouderen als deze niet goed onderhouden worden. Bij normaal gebruik kan sterling silver echter jarenlang mooi blijven. Om het in goede staat te houden, is het belangrijk om sterling silver regelmatig te reinigen en te polijsten om eventuele vlekken of verkleuring te verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden met een zilveren doek of een speciaal reinigingsmiddel voor zilver. Het is ook aan te raden om sterling silver op te bergen in een afgesloten sieradendoos.

Jarenlang genieten van je zilveren sieraden.

Door deze tips op te volgen, kun je ervoor zorgen dat je sterling silver sieraden jarenlang mooi blijven en in goede staat verkeren. Hopelijk heeft dit artikel je inzicht gegeven in de vraag: Hoe kan ik het beste zorgen voor sterling silver? Zo kun je genieten van je prachtige sieraad voor lange tijd. Als je goed voor je sieraden zorgt, kunnen ze jarenlang mooi blijven. Maar net als elk ander sieraad kan het uiteindelijk slijten of beschadigen, afhankelijk van hoe vaak je het draagt en hoe je het behandelt. Als je het regelmatig draagt of als het sieraad blootgesteld wordt aan zware belasting, kan het sneller slijten of beschadigen. Het is daarom aan te raden om je sterling silver sieraden met zorg te behandelen en ze op te bergen als je ze niet draagt.